Alergeny v potravinách
Od 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení EU č. 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který obsahuje.
Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně, jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Nařízení EU č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
1 obiloviny obsahující lepek
2 korýši a výrobky z nich
3 vejce a výrobky z nich
4 ryby a výrobky z nich
5 jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6 sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 mléko a výrobky z něj
8 suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
9 celer a výrobky z nich
10 hořčice a výrobky z ní
11 sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
13 vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 měkkýši a výrobky z nich
V našem jídelním lístku naleznete jednotlivé alergen vždy za názvem jídla pod číslem alergenu, odpovídající seznamu.